Tak trochu blbé dny se táhnou den za dnem a to byl právě čas sebrat se jet dobít baterku. Tak jsem si došlapal na vlak a vylezl v Tišnově. Cíl byl jasný pokochat se krásnou přírodou, potrápit nohy a v první řadě se zastavit. To se povedlo na 100%, spíš jsem fotil, stál, kochal se a toulal se tak trochu po neprávem zapomenutých vesničkách. Tak popojedem….

OBRÁZKOVÁ GALERIE:

Podhůřím Vysočiny od honzacoporadjede na Rajčeti – https://www.rajce.idnes.cz/honzacoporadjede/album/podhurim-vysociny

Vystupují z vlaku, chvíle příprav a už se vydávám po cyklostezce z nádraží směrem na Štěpánovice, kde přejezdu trať a po druhé straně jedu převážně po šotolině, okrajem lesa až na okraj Borače, nevím to na stopro, ale prý se tu říká Podolí. Hned na začátku mě vítá krásná dřevěná zvonička. Na chvíli zastavuji, přemýšlím jak dál na Veselí. No, nejspíš lesem a přes kopec. Zapínám tedy pomocníka mapy.cz , který tu trasu označil jako #MTB . Omyl tuto trasu by nedali ani nejlepší XCO závodníci aniž by museli ze sedla, tohle je obtížná regulérní treková trasa. Jdu ale do toho i když už dole vím, že budu kolo převážně tlačit.

Brutální stoupání, kameny, výmoly jako prase, občas nějaká ta halouzka přes cestu a spousta obtížného hmyzu. Lepší je nezastavovat, ale to nejde, funím jak parní válec, hercna se může zbláznit a spocený jsem jako dveře od chlíva. Občas se zastavím, nadechnu, přece jen ještě navíc táhnout do toho krpálu kolo není žádná prdel. Sem tam než se na mě slétnou komáři a jiná havěť udělám obrázek a pak zase rychle vzhůru. Nicméně všechno má svůj kopec a jsem ve Veselí, ten rozhled stojí, ale rozhodně za to. Této trase se říká stezka Josefa Uhra.

Ve Veselí je několik vyhlídek (všechny jsou krásné), kde máte okolní kopce jako na dlani. Počasí je přímo luxusní, takže je vidět opravdu do daleka. Nejznámější z vyhlídek je Vysoký Chlum a je opravdu vysoko. K ní vás přivede hromada kamení nápadně se podobající Hadriánovu valu. Tenhle je, ale krásnější. Cestou minete krásně udržované chalupy, hospodářská stavení s ploty plnými hrníčků až se jednomu tají dech. Na Chlumu jsem chvíli nikým nerušen setrval a teprve pak jsem se pustil dolů. Cestou dolů jsem když jsem fotil místní kapli Panny Marie Karmelské jsem se dal do řeči s jedním mistňákem. Vydrželi jsme v zájemném rozhovoru snad půl hodiny. Tyhle chvilky prostě miluju. Pak jsem pokračoval pár stovek metrů silnicí než jsem se zase ztratil v lese.

Lesem jsem dorazil do Brusné. Další krásný kout, hned na začátku jsme se vzájemně pozdravili se starší paní, která mi věnovala úsměv. Hned se líp jelo a já dorazil až na konec osady, kde kdysi zchátralou kapličku Panny Marie dával do kupy jeden chlapík. Zase pokec, dozvěděl jsem se pár informací jako třeba, že oltář bude co nevidět osazen dřevořezbou a kolem bude plotek, aby až ke kapličce nemohly pasoucí se ovce a neničili jí. Poděkoval jsem za výklad a pokračoval dál.

Dorazil jsem do Řepky, tady odbočil z hlavní na Šerkovice. Další krásnou a klidnou ves. Tady je přímo v OÚ zakomponovaná kaple Cyrila a Metoděje. Opravdu umě uděláno a pak už mi toho moc nezbývalo. Následovalo Železné, které vás uvítá na kopci stojícím ohromným dřevěným křížem na Hradisku, kdy si hned položíte otázku. Jak se kurňa dostanu nahoru. Kdo hledá najde, tak jsem si cestu k němu našel i já a stálo to za to. Zase spousta zelené, místa pode mnou jako na dlani. Čas něco malého strčit do pusy, tak jsem posvačil. Pak ještě sjel k místnímu rybníku a v místním krámu si koupil dvě plechovkové do vlaku a dojel posledních 2,5km do Tišnova na vlak. Dnes jsem celkem najel 46,5km, ale ono to není vždy jen o ujetých kilometrech, ale prostě si to užít. Přesně jako já dnes.

Lístek jsem měl do Rajhradu, ale vystoupil už v Popovicích a šinul jsem si to domů lesem, kolem Staré pily. Přece jenom tahle cesta je mnohem hezčí a co na tom, že je o 2km delší….. a to je úplný KONEC cesty 👍

P.S: Zelená je opravdu  univerzální lék na smutnění. Nájezd sice nic moc, stoupání až až, místy trek (pro mtb opravdu ne e), nekonečné výhledy, krásní lidé…. to je to co mě pořád drží nad vodou a dodává další a další energii. Děkuji za to.

#honzaporadjede #mtblife

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít